Antikviteter er samtidshistorie

Antikviteter har historie
Antikviteter er ikke bare “ting”..

Hvis man giver sig tid til at lytte, kan der uden vanskelighed foretages et kvantespring til en tidslomme, hvor indre billeder af en svunden tid på magisk vis bliver tydeliggjort.
Prøv at se denne herlige spillemaskine og lad samtidig i et øjebliks ro, fantasien vandre til den tid hvor den var et teknisk mirakel og stort set den eneste mekaniske underholdning der kunne bringes ind i et velstående hjem.
Børnenes forundring når de sad og fordybede sig – og VIRKELIG lyttede intenst til frembringelsen af de spæde toner – og tilsvarende de voksnes slet skjulte stolthed over at de havde mulighed for at eje sådan et teknisk vidunder, til adspredelse når mørket faldt på og petroleumslampen muligvis var den eneste lyskilde.
Antikviteter af forskellig art er jo alle bærere af informationer om en svunden tid og kan måske af og til også berige os med tanker vi kan have gavn af i vores nutidige hektiske tilværelse.

Egentlig kan det være lidt svært at sætte ord på den stemning, da den ligger så fjernt fra nutidens nærmest voldelige bombardement af information, lyde og hastigt passerende indtryk fra en myriade af forskellige elektroniske medier, som oftest ikke har en kinamands chance for at bundfælde sig i bevidstheden og lejre sig til indtryk. Indtryk som kun meget begrænset kan være til nogen som helst gavn for den enkelte og ofte kun bevirker at tanken og følelsen fjernes fra øjeblikket.
Det nærvær en sådan simpel spillemaskine i sin tid befordrede, ofte for hele familien, da det formentlig kun var herren i huset der var bemyndiget til at betjene vidunderet – tror jeg er en stemning eller egenskab vi langsomt er ved at miste. Fordybelse og nærvær er ikke mere noget naturligt, men noget vi skal anstrenge os gevaldigt for at deltage i og fastholde.
Mangel på denne egenskab har formentlig været medvirkende årsag og resulteret i et tilsvarende hav af diagnoser, som oftest måske udsprunget af en følelse af en form for fremmedgjorthed, at vi har et sporadisk forhold til at være tilstede i vores egen tilværelse. Et tydeligt symptom på, at tiden er ikke noget vi skal spøge med – men prioritere at VÆRE i.

Skulle der være lyst til at høre denne spillemaskine, som et bidrag til at opleve lidt stemning a’la 1900, kan det lade sig gøre her.