Henrik Swane, fotograf og kunstner.

Henrik Swane

Henrik Swane var ikke som folk er flest – og det var vi mange der satte pris på.

Henrik Swane har inspireret mange med hans kompromiløse og engagerede fotokunst. Det var faktisk ikke muligt at være sammen med Henrik ret lang tid uden at blive “tvangsinspireret” på en eller anden facon. En ener på den måde at han bestemt var helt sin egen.
Man kunne omskrive W.C. Fields citat: Det er muligt der er noget bedre end sex og sikkert også noget værre, men der er ikke noget lignende.
Det gjaldt også for Henrik,
han efterlod ingen tvivl om at han gik sine egne veje – og stod inde for det.
Mit bekendtskab med Henrik var ikke så meget gennem hans kunst, mere gennem samtaler om tilværelsen og hans store interesse for at samle – ofte på mærkværdigheder, men aldrig ting som ikke gav mening for ham – der var en hensigt.
Dette lille indlæg er også ment som en hyldest til individualiteten, de muligvis lidt skæve eksistenser – og dermed til Henrik som en ypperlig repræsentant.
Bogen “Henriks Historie” skrevet af Lisbeth A. Rasmussen kan varmt anbefales.
Fotoet viser Henrik i aktion under det gode skib Antons visit i Holbæk med Jens Galsciøts fremragende bronceskulpturer af bådflygtninge.
Et glimrende eksempel på at Henrik søgte motivet på utraditionel vis med sit elskede Leica kamera, hvor der ikke var noget som hed digital foto redigering.
Det der kom på filmen var som Henrik, – den ægte vare.