Antik & Second Hand i Vestsjælland

holbaek-web.dk  • Overgange – en glemt kunstart
    Overgange er som helhed betragtet et undervurderet fænomen.   Overgange er ifølge Den Danske Ordbog: (gradvis) forandring eller udvikling fra noget til noget andet; (gradvist) skift fra en tilstand til en anden. Vi fokuserer oftest på før eller efter overgange, men… Read more → The post Overgange – en glemt kunstart appeared first on Kanaljens.dk.

Hvad er det nu med de antikviteter?


Hvorfor er der i det hele taget nogle der interesserer sig for sådan noget gammelt sk… & l…

Dybest set er det vel nok ønsket om at omgive sig med noget unikt af en vis kvalitet og dermed indrette sig på en måde der giver mulighed for at sætte et mere personligt præg på sit hjem. Sådan betragtet er det jo muligheden for at fortælle lidt om os selv som person, give udtryk for individualitet, samtidig med at sende et signal til omverdenen om at vi er vores egen og ikke masseproducerede individer.

Antik-interesse findes på mange niveauer, jeg vil da ikke benægte at der kan findes antik-snobberi, men gennem min efterhånden mangeårige erfaring med besøg i mange(artede) hjem, er det min opfattelse at det egentlig hører til sjældenhederne at man anskaffer sig en antikvitet, uden at have øje for skønheden og kvaliteten, men blot for at eje noget der er lidt finere end naboen.
Der er mange typer samlere, eller blot mennesker der holder af at omgive sig med antikviteter i et eller andet omfang, nogle har midler og ønske om at samle virkelig unikke ting af større værdi, andre vil blot have ting af en vis kvalitet, gerne med lidt historie. Sammenholdt med glæden ved at få en ny ting, tror jeg egentlig, at den glæde jeg havde ved at afsyre min første kommode i 1970, fra mine forældres kælder, var lige så stor for mig, som hvis en person i den anden ende af skalaen havde fundet en Ortmann kommode (medmindre han havde fået den meget billigt).
Det jeg vil hen til er, at interessen for unikke ting, giver plads til os alle uanset social statusgruppe, for glæden kan være den samme. Jeg ved godt der er mange der vil sige at det økonomiske aspekt i høj grad også spiller ind, det er da rigtigt i flere sammenhænge, glæden ved at have fundet en god ting hos en antikvitetshandler eller på et loppemarked til en pris der indikerer det er et fund, er da absolut tilstede.
Det er nu ikke nødvendigvis grådighed der er glæden. Min gamle far, passioneret jæger, havde altid blidt bebrejdet mig at jeg ikke delte hans interesse, vi kunne slet ikke mødes der og havde mange diskussioner desangående, der var slet ikke gensidig forståelse, da jeg dengang mente at drab på små uskyldige væsner ikke var et must, selvom jeg kunne glædes ved at færdes i naturen sammen med hans jagtkammerater.
Da han så blev 85 år og jeg var i fuld gang med at opkøbe antikviteter, sagde jeg en dag til ham, om ikke han kunne se det blot var en anden form for jagt, glæden var den samme. Det bibragte ham en større forståelse for hvad hans tåbelige søn gik rundt og foretog sig, medførte en form for våbenstilstand. Han kunne sagtens se parallellen til den egenskab han helt havde troet jeg manglede, blot fordi jeg ikke følte nogen tilfredsstillelse ved at trykke på aftrækkeren.
Der hvor jeg nok vil hen, er der hvor den enkelte finder en glæde i at omgive sig med en form for kvalitet der bringer os ud over ligegyldigheden, det at man tager stilling til et aspekt i sit liv, frem for at lade tilfældigheder eller praktiske hensyn råde. Jeg solgte engang en smuk Biedemeyer sofa til en ung pige der skulle flytte på kollegium. Hun sagde til mig, at selvom hun skulle bo på meget få kvadratmeter i længere tid, så ville hun, selvom det var uhensigtsmæssigt, have én smuk ting at glædes ved, mens hun var der. Det er kernen, at glædes over kvalitet, noget unikt eller noget man selv har lagt sjæl i.

Det gælder ikke kun inden for møbelindustrien, men i høj grad også inden for daglige brugsting, at når vi går ud og investerer i nye gryder, glas eller andet husgeråd, så er det der i dag borger for kvaliteten, ikke kun hvem der har de bedste håndværkere med størst ildhu, men lige så vel hvem der kan investere i de bedste teknikere med de bedste computere og producere på den mest rentable måde. Skulle firmaet måtte lukke, er det jo altid muligt at købe et nyt, eller få varerne produceret i den anden ende af verden uden at der er nogle der syntes det er besynderligt.
Nu er det ikke sådan at jeg blot nedgør alle fremskridt, for at ende med at sige at: De Gode Gamle Dage – det var tider.

Jeg vil faktisk endnu længere tilbage i tiden til den tid hvor vi mennesker havde en forestilling om at tingene havde en iboende sjæl, man havde respekt for de ting der omgav os fordi de var mere end blot ting, de var en del af naturen og dermed et billede på og en vejledning i vores egen tilværelse. Ting er tanker!

Der hvor jeg egentlig vil hen, er at vi kunne berige vores tilværelse ved at blive bedre til at omgive os med ’ting’ med en vis karisma, at forholde os til værdier der har en længere levetid end blot et par år. Nu kan man jo altid diskutere begrebet ”smag”, og det er slet ikke der jeg vil hen, for det vil altid være, noget ganske individuelt, – der ikke skal bringes ind i diskussionen. Det er heller ikke meningen at jeg vil plædere for at vi skal anskaffe os mere kostbart indbo, men blot prioriterer anderledes og har øje for værdier der holder på lidt længere sigt, som måske også er egnet til at udtrykke vores identitet, – at markere hvad vi mener, give os den ballast i livet det kan være ikke at omgive sig med ligegyldigheder, i den afmålte tid vi nu engang har til det.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>