Retro – hvorfor nu det?

Retro

Retro er et relativt nyt begreb.

Retro stilen/ordet blev lanceret omkring 1980 og slog først igennem som almindeligt kendt begreb efter årtusindskiftet. At filosofere over hvorfor en ny trend pludselig slår igennem, er der jo mange markedsførings eksperter der ville give deres højre arm for at finde ud af, men kunne det tænkes at være nogenlunde ligetil – ihvertfald lige her.
Da jeg etablerede mig omkring 1970, var en af de ting vi konsekvent gik efter at finde – møbler som kunne afsyres. De var smidt ud i hobetal gennem 1960’erne, hvor man skulle have teak og palisander for at markere at man hørte til de mere velstående der havde råd til at købe nyt. Altså kunne unge mennesker finde disse møbler på loppemarkeder og hos marskandisere til meget små penge. Man kunne gøre “et fund” til brug for indretningen af sit hjem i en “personlig – ikke masseproduceret stil” og dermed også fortælle omverdenen at man var noget særligt/ikke almindeligt. I løbet af ganske få år blev disse fine afsyrede møbler gjort til en industri der vandt indpas hos antikvitetshandlere, både som afsyrede og som urestaurerede og dermed steg prisen gevaldigt.

En flot afsyret kommode, slebet, restaureret og voksbehandlet, kunne sagtens koste 3500 kr – hvilket jo kun afspejlede anskaffelsesprisen (det var nu et gængs handelsobjekt), arbejdsløn (en hel del timer), udgift til afsyring (nu skulle det også være miljørigtigt), – og så lidt fortjeneste til forretnings indehaveren (der skulle betale husleje). Nu var møblerne pludselig blevet en etableret trend som også henvendte sig til et publikum, der havde råd til at betale for at være med. Man kunne stort set ikke gøre “fund” mere, men var nødt til at betale markedsprisen og dermed døde interessen.
Idag kan en afsyret kommode købes for en 500 kr, hvad jo, forståeligt nok,  ingen gider afsyre/slibe/vokse/arbejde for.

Retro Buffet
Retro bølgen er startet på nøjagtig samme måde, med at unge mennesker kunne finde “anderledes” ting på loppemarkeder og dermed indrette hjemmet med en nyfunden “personlig stil”.

Hvis man idag bevæger sig rundt på markeder, ved de handlende udmærket hvad de skal have for de eftertragtede sager. Mange effekter har fået en standard pris de fleste kender (ligesom karlekammerskabe og kommoder havde), Det er altså ikke mere billigt at købe Dansk Design og retro/kitch effekter, vil man have de gode ting, må man betale – selvom mange stadig drømmer lidt om at gøre kuppet når de bevæger sig rundt hos de handlende, hvad jo da også i enkelte tilfælde kan lade sig gøre.
Næste trin (som vi nærmer os hastigt), er så at de gode ting bliver svære at finde og kun kan købes hos de etablerede handlende til en pris som i løbet af kort tid også vil gøre det uinteressant.
Trends går i bølger. For eksempel havde jeg omkring år 2000 en hel stak nye, indpakkede Flower Pot lamper som havde ligget flere år uden interesse – ingen ville have dem, så jeg forærede dem væk for et par hundrede eller deromkring (der var vist 10 stk.). De hvidmalede og patinerede møbler er ligeledes på vej væk. På grund af den arbejdstid det tager og lave dem fornuftigt – kan det vanskeligt betale sig mere, medmindre man gør det i fritiden for egen fornøjelse.
Hvad det næste bliver, kan man jo så gisne om. En god idé er nok at holde øje med de helt unge som først skal til at etablere sig.

Personligt kan jeg forestille mig en rennæsance for mahogni møbler fra før 1920

– empirestil er tilpas minimalistisk til at kunne passes ind i moderne indretning – og så er det jo fantastisk smukke møbler og godt håndværk. De er idag til at købe for næsten ingen penge. For eksempel kan et fint piedestalskab i mahogni nu erhverves for under en tusse – i 1990’erne fik vi 4-5000 for sådan et – også til eksport/videresalg. Ellers har jeg svært ved at se hvad der kunne blive attraktivt – ihvertfald ikke grimme møbler fra 1980 – 90, men det kan jo kun tiden vise.

Retro

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *