Jugendstil af Gabriele Fahr Becker


Stilperioden gik fra ca. 1890 – 1910. I Danmark blev den kaldt Skønvirkestil, i Frankrig Art Nuveau, i England Arts and Crafts. Inspirationen hentede kunstnerne i naturen og dens mangfoldighed af snirklede formsprog.

Besynderligt nok, har jeg ikke gennem min karriere erhvervet mig særlig mange effekter i jugendstil. Det er en stilart jeg ellers holder meget af, disse svungne former, uden et eneste skarpt hjørne, der sender signaler nærmest af overjordisk art. Jeg kunne ønske mig at den stil snart fik en rennæsance, måske specielt inden for arkitektur og møbelkunst kunne vi trænge til noget nytænkning i retning af at præge vores omgivelser i en mere kunstnerisk og varieret måde. Sammenligner man med andre lande, specielt syd for Danmark, må det vel konstateres at vores huse og til dels også møbler, er meget ens, meget firkantede og r..kedelige.
Inden for bogtrykkerkunsten finder man mange rigtig flotte udgaver, denne her hører slet ikke til de fineste, men den er da en hel del flottere end en paperback.

Et af de kendteste bygningsværker i Jugendstil er nok La Sagrada Familia i Barcelona, arkitekten Gaudi’s ufuldente mesterværk. Da Gaudi blev færdig med sin uddannelse udtalte en af hans lærere: “Jeg har enten fundet en vanvittig eller et geni. Se kirken her:
Filosoffen Rudolf Steiner var ligeledes meget inspireret af stilarten, som han satte sit helt eget præg på, specielt med bygningen af det første Goetheanum, der blev nedbrændt af nazisterne i 1922. Det er ikke ren Jugendstil, men uden tvivl stærkt inspireret af stilens organiske former også hentet fra naturen.
Det nye Goetheanum og alle bygningerne omkring er dog også holdt i denne stil, der lever videre også idag inden for antroposofisk arkitektur.
En stor samling af links og information om Jugendstil/Art nuveau finder du her.One thought on “Jugendstil af Gabriele Fahr Becker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.