Der er et ganske simpelt middel der kan gøre mirakler med dine møbler. Det kan bruges til polerede møbler, afsyrede møbler, teak og palisander, egetræ. Kort sagt kan det bruges til stort set alle møbeltyper. Træ er en levende ting der kan have behov for næring og pleje for at fremtræde optimalt, alt efter møbeltype.
Man kunne godt foranlediges til at tro et gammelt velpoleret mahognimøbel ikke er modtagelig for nogen behandling udover polering. Det passer ikke. Jeg har i min ’karierre’ brugt adskillige hundrede liter, så det er ikke bare noget jeg finder på. Ofte støder man på møbler der har stået i årtier uden nogen form for pleje, er blevet træt og livløst at se på. Er der ikke skader eller ødelagt poleringen så møblet skal ompoleres hos en fagmand, (hvilket efterhånden er blevet ret kostbart), kan man sagtens selv friske det op. Har møblet lidt småskrammer og mindre ridser vil det være sådan at de bliver minimeret og i mange tilfælde bliver svært synlige. Er det et meget ’træt’ møbel vil træet ofte få ny struktur, åretegninger og detaljer i træet der ikke er bemærket før, vil pludselig træde frem. Der er dog en lidt forskellig fremgangsmåde alt efter møbeltype.
Man tager: Hvid vaselineolie købes i (Matas eller byggemarkeder/farvehandlere), blander det med almindelig mineralsk terpentin i forholdet 1:1 – så simpelt er det.
Er det et lakeret møbel kan der bruges lidt mere terpentin end olie. Møblet skal være nogenlunde rent, jeg har oplevet møbler fra storrygerhjem eller hjem hvor det ikke har været rengøring som har været et hit, der har været så ’patineret’ at en afvaskning har været nødvendig først. Olieblandingen smøres så på med en blød klud (forstøverflaske kan med held bruges). Der skal rigeligt på, der kan ikke komme for meget for træet suger det som der er muligt. Lad møblet stå et par (nogle) timer og gentag så behandlingen så de områder der har suget mest også bliver dækket. Lad det stå natten over og poler så det overskydende olie væk med en blød klud og du har et nyt møbel.
Et afsyret fyrretræsmøbel kan have fået forskellig behandling, linolie, voks eller andet. Har det fået voks vil terpentinen og noget knofedt som regel skabe en forbindelse med den gamle voks. Har møblet fået linolie der kan harske og blive gulligt af sollys, vil jeg anbefale at vaske det af i salmiak rengøringsmiddel først og så derefter olie. Møblet skal være rent inden behandlingen.
Afsyret egetræ vil blive mørkere af behandlingen, men også mere modstandsdygtigt overfor spild. Lakerede egetræsmøbler har ofte lidt skrammer og skjolder der bliver bedret væsentlig af behandlingen.
Teak og palisander behøver ikke store mængder olie – ofte kan det være tilstrækkeligt at tørre dem let over med en olievædet klud.
Jeg har været ude for nogle ganske få møbler der har taget uens imod olien af forskellige årsager. Er du usikker så prøv på et ikke synligt sted eller spørg en antikvitetshandler eller møbelkyndig først. Dyre designmøbler skal du nok være lidt forsigtig med at behandle uden vejledning, da der kan være bedre alternativer og møblet kan måske få en ringere salgsværdi, jeg siger således ikke at alle møbler bare skal sjaskes ind i olie, men at en meget stor del kan have gavn af det, der er ikke altid en ide i at give et møbel som ellers fremtræder pænt, oliebehandling.
Tak for det gode råd med hvid vaselinolie og terpentin mit gamle antikke arbejdsbord blev sååå flot..
Har med stor interesse læst om din blanding, men jeg har i flere år gjort rent i et af vore fine teater og der brugte jeg et produkt som var blandet og klar til brug, fra et firma der hed Cavo, mener det hed Møbel polish. Det var utroligt let at bruge.
Har et problem med et mørkt Afsyret egetræsbord.
Hvordan kan man gøre det pænt? Det er som om det skal slibes,da det er meget ujævn på grund af fineren, der har rejst sig.Kan det slibes ned og måske bruge bejse og lak. .På frhånd tak.mvh Carin
Det er oftest et problem når man afsyrer finerede møbler. Hvis fineren har rejst sig, er du nok nødt til at slibe det lidt. Har det tidligere været bejdset og stadig har farve efter afsyringen, kan du nok ikke slibe al farven væk. En mulighed er så som du skriver, at bejdse og lakere det igen. Ser det nogenlunde pænt og ensartet ud, er det også en mulighed at give det voks eller olie, men der er jo desværre ingen garanti for et smukt resultat. Lidt svært at komme med et bud uden at have set møblet (du er velkommen til at sende et foto). Mvh Carsten
Hvad vil du anbefale til en AJ Grand Prix stol med træben i teakfiner?
Jeg fandt den i en kælder efter at den har været brugt som malerstol(!). Så den har en del småridser og fineren skiller et enkelt sted i kanten.
Jeg har tænkt at sprøjte en smule alm. trælim ind med en tyk kanyle og sætte let pres på med en skruetvinge for at samle kanten. Herefter fint sandpapir i åre retningen og derefter Borup teakolie?
Hej
Jeg har brugt en blanding af glyserin og terpentin på lakeret palisander og der gik lakken af og træet blev mat ???? Så det tør jeg ikke mere.
MVH Susanne
Jeg har ingen anelse om hvad glycerin gør ved forskellige laktyper. Jeg har brugt vaselineolie i mere end 25 år og har gode erfaringer med det. Det må så ikke bruges på møbler hvor lakken er slidt af pletvis, så giver det tilsvarende skjolder, da det jo ikke kan reparere/erstatte ødelagt eller manglende lak. Er det muligt du ikke har været opmærksom på at der rent faktisk ikke var lak visse steder på møblet, det kan være svært at se?
Har med stor interesse læst om blandingen vaselineolie og terpentin, og vil lige spørge om det går at bruge det på et shellak poleret mahogni spisebord fra 1848, som efter en del års brug kunne trænge en opfriskning. Hvis det går at bruge, vil der så blive stor forskel mellem bord og de ekstra plader som er som da bordet var nylakeret. Mvh JBG
Jeg har brugt det på rigtig mange borde, også shellak polerede fra den tid. Det ødelægger ikke lakken, men giver bordet en anelse mørkere farve, så til gengæld lidt mere glød og modstandsdygtighed. Du skal dog være opmærksom på at hvis lakken er skadet så olien trænger igennem i feks større gennemgående ridser, så bliver det mørkt. Prøv evt. et diskret sted først.
Hej
Jeg har lige købt et gammelt teaktræsbord i en genbrugsbutik. Der er mange ridser og skjolder i bordet og det er noget “mat”. Jeg tænker at jeg vil bruge din blanding med vaselineolie og terpentin. Men forinden da, vil jeg gerne slibe det lidt og vaske det. Kan jeg bare bruge fint sandpapir og sæbespånevand, forinden jeg smører din blanding på?
Jeg håber du vil hjælpe mig.
Hilsen Tania
Umiddelbart lyder det fornuftigt. Du skal så være opmærksom på at hvis der er dybe ridser, vil de stadig kunne ses, ligesom at bordet formentlig bliver lidt lysere.
Jeg har arvet en Børge Mogensen tremmesofa, som er snavset og nogle steder misfarvet – hvordan rengør og renoverer jeg den?
jeg har købt et ældre mørk lakeret spisebord,ved ikke hvilken træsort måske eg. Jeg var ikke klar over at det ikke kunne tåle vand og havde ikke plast under dugen. nu er der kommet nogle lyse (hvide) vandskjolder på bordpladen kan de fjernes igen ? og hvis de kan hvordan gør jeg?
Hej. Vi har et hepplewhite mahogni vitrine, den er fedtet, især på fronten, har prøvet med lakvask, men den er stadig fedtet. Hvad gør vi ved det ?
jeg har et Volther FDB bord i teakfiner. Jeg har afrenset det og er lige nu igang med at oliere det med teakolie…. jeg påfører olie men det er som om, at fineren ikke mættes, olien trænger ind og bordet føles stadig tørt. Jeg har brugt 2 flasker men kan stadig smøre på, hvorefter olien forsvinder, guderne må vide hvorhen.
Heja jeg har købt nogle flotte ældre stole hvor stellet er palisander og ryggen er teak. Men jeg kan se at de skriger efter en form for behandling.
kan jeg benytte overstående behandling på dem?
Jeg har med stor interesst både læst og afprøvet dine og læsernes gode råd men på vores palisander skænk bliver lågerne ved med at se afblegede eller falmede ud så hvad er dit bedste råd så det kan få gløden tilbage.
Nb. Hvis det hjælper eller siger noget om fabrikantens behandling så er det en “KAI KRISTIANSEN” skænk fra ca 1960
Vil den omtalte blanding af vaseline olie og mineralsk terpentin afgive lugt. Har i går givet et møbel møbelpolish og der er stadig en stærk lugt fra møblet, selv jeg konstant har vinduet åbent. Tvivler på det forsvinder. Øv.
Det som lugter ved blandingen med vaselineolie er terpentin. Når terpentinen er fordampet er lugten væk, da vaselineolie stort set ingen lugt har.
Jeg har netop købt en sofa med ubehandlede egetræsben, som er lidt for lyse i forhold til den mørkere sofabordplade i rustikt egetræ. Kan denne cocktail bruges på ubehandlet egetræ? Eller har du et andet bedre og enkelt råd? MVH
jeg har nogle træmøbler …meget tunge ..kan ikke huske hvad de hedder og hvilke træsort det er …de er bejset og så lakeret …sofabordet er blevet meget mat og hvidligt …ligesom hvis man feks sætter en varm kop på bordet kommer der en hvid ring ..den forsvinder dog efter mange dage …formoder at det er lakken der bliver varmet op …når jeg læser at man bruger terpentin tænker jeg at man fjerner lakken ..tænker jeg forkert …vil meget gerne have det blankt igen ..men er meget nervøs ved at bruge vaselineolie og terpentin på det ..hvad gør jeg ??? mvh pernille
Du fjerner ingen lak med terpentin. Hvide ringe er fugt, som man kan være heldig at den fordamper. Det er jo svært at give råd uden at have set møblet eller hvide hvilken træsort og hvilken behandling det har fået. Er du i tvivl, så prøv først et sted det ikke ses.
Hej admin – jeg er blevet belært om, at jeg under ingen omstændigheder må bruge MINERALSK terpentin til blandingen 1:1 med hvid vaselineolie. Men at man skal bruge VEGETABILSK terpentin!!! Please help – inden jeg gør eller ikke gør nogen ulykker på mine palisander- og teaktræsmøbler.’
Jeg har udelukkende brugt almindelig mineralsk terpentin i 30 år uden problemer, så jeg har ingen erfaring om at det skulle være en fordel at bruge vegetabilsk terpentin udover at mineralsk terpentin lugter mere når det lige er påført. Derimod er det vigtigt at bruge hvid vaselineolie istedet for linolie, da linolie med tiden kan give farveforandringer på specielt lyse møbler/fyrretræ.
Hej. Jeg har købt et heppelwhite mahognibord. Jeg tror det er lakeret. Jeg vil gerne lave det om til et råt træbord hvor bordpladen er sæbemættet og kan plejes med sæbespåner. Kan jeg bare slibe det ned og sæbebehandle det? Hilsen Lisbeth
Det kan du ikke ! Et Heppelwhite bord er mahognifineret og ville ikke fremtræde “råt”, men højst sandsynlig bare misfarvet og spættet, da mahognifarven jo består af bejdse som så ville blive pletvis slebet væk.
Tusind tak for svar
Hej,
Jeg har købt en Ole Wanscher stol af mahogni – den er lakeret. Den er i okay stand, men lakken er slået af nogle steder + der er nogle spor af maling el. lign. Hvordan skal jeg rengøre den – maling sidder godt fast, når der er steder lakken er slået af? Og derudover hvordan den skal behandles? Jeg kan ikke bruge hvid vaseline og terpentin?
Vh. Thomas
Hej
Jeg har købt et Severin Hansen sofa bord i lakeret palisander.
Overfladen ses dog bleget og let ru, samt med enkelte hvide ringe efter vandglas.
Jeg overvejer at slibe lakken af med sandpapir korn 240 og herefter korn 400 og derefter oliere det med palisander olie og slibe dette med vådslibepapir korn 600.
Lyder dette som en mulig løsning og vil dette give et godt resultat?
Hej Henrik.
Jeg har ligesom dig købt et severin Hansen bord i lakeret palisander. Det er meget bleget på bordpladen, men uden skader iøvrigt. Jeg har indtil nu ikke turdet gå om bord i at behandle det – så jeg vil høre. Om du har gjort dig nogle erfaringer siden dengang i 2015, da du skrev dit indlæg?
Vh Lisbeth, Odense
Hvad vil du anbefale at give indvendige mahognivinduer. Vi mener det er vaselineolie tilsat terpentin – men ikke i forholdet 1:1.
På forhånd tak
Ingeborg
Jeg har købt 6 fine, halvgamle stole i egetræ, som først og fremmest skal ombetrækkes. Stolene stammer tydeligvis fra et rygerhjem,så de skal også rengøres lidt og må egentlig gerne få en lidt mørkere – eller mindre gylden – tone.
Sælger sagde, at der skulle anvendes egevoks og det meste af træet virker forholdsvist mættet – af voks formoder jeg.
Kan jeg vaske dem (med vand eller hvad?) og efterfølgende påføre blandingen og dermed opnå et fint resultat? Og vil stolene blive mørkere?
På forhånd tak for svar.
Vh Eva
Hej Eva,
Hvad gjorde du med dine stole? Jeg har købt en stol, hvor stellet er eg og armlæn er teak. Det er sådan lidt gyldent i farven, men svært at afgøre om det har fået noget olie/voks/lak eller det bare er “tidens tand”.
MVH
Charlotte
Jeg har købt 4 gamle stole, som iflg. min lokale handyman er nøddetræ, og et bord i mahogni. Stolene er meget slidte og skrammede, og jeg har slebet og bejdset dem, så de er ensfarvede. Fik anbefalet at give dem almindelig gulvlak ovenpå, men det synes jeg er lidt barbarisk og svært at få pænt og glat. Kan man ikke pudse/polere dem op med noget andet? Eller skal bejdsen forsegles med lak?
På forhånd tak!
Venlig
Hvad ville du gøre med et bord i ege finér, hvor lakken er slidt delvist af? Skal lakken fjernes først, og hvordan gør jeg så det?
På forhånd tak.
Hejsa Jeg har et teaktræs spise bord som jeg har pudset ned nu skal det så have hvid vaselineolie, men hvorfor fortynde det? Kan man ikke bare påføre det uden at fortynde??
Hvor længe skal det stå inden man tørrer efter??
Mvh Sara
Linolie er også effektivt. Hvis man påfører linolie med fin ståluld (trolduld) får man i høj grad fjernet ridserne og samtidig hvide rande og kanter. Poler efter med en blød klud, og så er det alt nok. Jeg har også forsøgt mig med hvid vaselinolie og terpentin, men synes egentlig ikke det er bedre end linolien, og så slipper man både for at blande og for terpentin lugten.
Drejer det sig udelukkende om hvide rande efter vådt og varmt på de polerede overflader, så kan de nemt og kvikt fjernes med sprit.
Mange hilsner, Lisbeth
Hej!
Jeg har slebet en lakeret teaktræsstol helt ned og vil gerne oliere den, så den bliver lige så mørk som mine andre stole.
Bør jeg bruge noget farvet olie for at opnå den mørke teaktræsfarve (ved godt at den nok bliver mørkere med tiden, men der kan jo gå lang tid)?
Kan jeg bruge vaselineolie, og skal det i så fald være ren vaselineole?
På forhånd tak!
Jeg har en Arne Wahl Iversen sofa, som er i meget lys teaktræ ( ligner eg )Hvordan vedligeholder og rengør jeg den uden at træet bliver mørkere? Dur tricket med hvid vaselinolie og terpentin også her ? Hvordan fjernes sæberester fra gulvvask på benene bedst?
Mvh Susanna
Jeg har arvet et sybord, formentlig lakeret eg, som har stået på et loft i mange år. Hvad skal jeg bruge til at vaske det med før jeg giver det din vidunderblanding?
Mvh Birthe
Hej. Jeg har arvet en hvid heppelwith spisestue (skænk og vitrine.) De var stærkt patinerede af nikotin. Jeg satsede og har vasket dem ned med grundrens hvilket til min store glæde gav et fuldstændigt rent og ens udtryk. Nu kunne jeg tænke mig at give træet en møbelpolish. Har du en god idé hvad jeg skal bruge. Hilsner fra Pia
Hej.
Vi har arvet en Poul Cadovios reol som ser lidt “træt” ud i overfladen. Hvad er bedst til at friske op med??
Mvh Vivi
hej jeg har et mahonibord der er brandt hul efter juledekeration hvad gør jeg.!!!!!!!!!
hilsen per.
jeg kan ikke se at nogen bruger bivoks – er der nogen erfaringer med dette??
Har netop vasket en stol. Det er et arvestykke, men efter rens er den blevet meget unuanceret i farven. Hvad gør jeg for at få den ensartet.
mvh Mogens (Holbæk).
prøvede at indsætte billed af stolen, men uden held.
Overvejer at købe en Wegner skænk, RY25, i ege-finer. den er produceret i 60´erne, mon den er lakeret eller oliebehandlet? Den har nogle skrammer og jeg vil gerne behandle den så den får mere glød, eller dybde i farven. Ville du behandle på samme vis, med vaselinolie og terpentin?
Tak for inspirerende indlæg her på siden.
Jeg har et lille chatol fra Holger Christensens Møbelmagasiner på Jagtvej. Jeg tror det er fra 50-60’erne.
Det er ikke behandlet så pænt, så der er enkelte små skader i fineren og lakken er ikke så pæn alle steder. Alligevel synes jeg det er charmerende og vil gerne shine det op. Kan vaselineolje og terpentinblandingen mon hjælpe den opgave i den rigtige retning?
På forhånd tak
og venlig hilsen
Anette
Hvis der er skader i lakken, kan du ikke reparere dem med vaselineolie.Du kan så overveje om vaselineolie alligevel kan friske chatollet op hvis ikke du vil ofre restaurering. Prøv evt. først et sted hvor det ikke ses så tydeligt.
Tak for gode råd, nu til mit spørgsmål:
Jeg har et massivt egeteæsbord med seks stole til, tror det må være omkring 100 år gammelt. Nu er stolene begyndt at “flække” i udskæringerne. Hvad kan jeg gøre ved det, om noget overhovedet
Med venlig hilsen
Joan Andreassen
Det er IKKE et godt middel/råd!!! Det er muligt, at møblet har godt af det og måske bliver smukt – men ens hjerne har ikke godt af at bruge terpentin – og ens hjerne er trods alt meget vigtigere end et møbel. Vaselinolie (hedder ikke vaselineolie) har MAL-koden 00-1 og er dermed ret ufarlig ved indånding. Terpentin har MAL-koden 3-1 og er dermed meget farlig at indånde – og skal HELT undgås at bruges af privatpersoner! I de mange tilfælde kan man blot anvende ren/ufortyndet vaselinolie i sparsom mængde – specielt til politur (der IKKE TÅLER VAND). Til lakbehandlede møbler (der ikke “opsuger” olien, som politur gør det) kan man i stedet for at FORTYNDE med terpentin – FORDELE olien i fx en lille plastflaske med vand og hulprop (ca. 250 ml og 2-3 spsk. olie) – og ryste flasken LIGE inden brug, evt. ryste flasken med kluden for åbningen, så kluden samtidig vædes af blandingen/emulsionen (olie/vand). Kluden skal kun være let fugtig. Husk aftørring med tør klud. Til ubehandlede møbler anvendes i stedet for sæbespåner uden parfume og optisk hvidt. Til mørke/gamle ubehandlede møbler kan lidt ren vaselinolie (eller den vandige blanding – evt. lidt mere olie end min anbefalede koncentration til lakbehandlede møbler) også være på sin plads – men bør anvendes med forsigtighed på lyse, ubehandlede møbler, da disse let misfarves af olien – specielt hvis denne ikke er blandet med vand først (evt. lidt mere olie end til lakbehandlede møbler).
Som et alternativ til vaselinolie kan måske anbefales Centurio Møbelpolish (KUN til blanke møbler – da matte møbler bliver utilsigtede blanke af midlet!) og Centurio Egetræspolish. Centurio anvendes af museer og disse 2 skulle være fri for opløsningsmidler (spørgsmålet er dog om de er det?). Deres olier til teak/palisander indeholder opløsningsmidler.
Guardian, Trip Trap Woodcare og Faxe laver også gode produkter til pleje af møbler.
Brug altid midlerne på et “usynligt sted” først!
Husk altid udluftning under brug.
Hej jeg har et palisander reolsystem som har fået mærker efter man har sat en varm kop kaffe. Kanjeg gøre noget ved det
Hej Antik-blok
Jeg er kommet til at slibe et gammelt mahogni spillebord med fint sandpapir.
Måske ikke den mest kloge beslutning…
Men hvad gør jeg?
Jeg orker ikke en flere måneder lang behandling, blot noget jeg kan smøre på og polere,så det bliver blankt igen.
Er det muligt?
vh Jan
Hej antik-blog.dk
Jeg har fået en fint Kawai klaver fra midt 70erne. Teak eller bejset eg, vil jeg mene. Det er falmet af solen og især meget tydeligt dér hvor klappen har stået åben. Desuden er træet generelt lidt træt at se på.
Vil jeg kunne behandle klaveret? Og hvad skulle jeg bruge?
Hej vores køkkenbordplade er i mahogni og er blevet lidt grå bl.a omkring vaske. Kan vi bruge ren vaselineolie til opfriskning og beskytter det mod vandindtrængning.
På forhånd tak !
Jeg har et chatol i vist nok syret eg som har et grimt skjold efter en urtepotte og i øvrigt trænger til en kærlig hånd. Kan jeg sende et foto og få vejledning til i hvilken rækkefølge jeg skal behandle møblet og med hvilke midler.
Mvh susanne
En bekendt polerede engang min brune skænk med noget hun selv havde lavet med hørfrø, er der nogle der kender opskrift til en sådan blanding? Den blev nemlig sindsyg flot, men nu det ca 20 år siden og den trænger til en ny omgang
Hej. Jeg har et olieret egetræsskab hvor der har stået et sølvplet kaffestel. Der er desværre kommet mørke ringe hvor det stod. Kan det fjernes kemisk eller skal der en omgang slibning til. Vh. Gert
Jeg har et klaver, der vist hører til den kategori, du i din beskrivelse kalder:
“..været så ’patineret´at en afvaskning har været nødvendig først.”
Det er næppe ligegyldigt, hvad man bruger til denne afvaskning.. Sæbespåner, salmiakvand…. ???
Venlig hilsen
Jette
Jeg har et tilsvarende problem med en spisestue fra omkring 1920 i syret, ikke afsyret, eg.
Jeg kan se Jette og Jørgen ovenover har spurgt til afvaskningsvand. Jeg vil også meget gerne høre hvilken blanding du anbefaler, da jeg har arvet et poleret chartol der har kager af fedt siddende som jeg gerne vil rense af.
Mvh Ann-Kathrine
Hej
Når jeg bruger terpentin og vaselineolie på møbler der er limet går de fra hinanden.
Er det terpentin der opløser lim? Og hvad kan jeg gøre ved det (udover at lime det igen)
Mvh Erik
Hej, efter mange års håb om at finde netop dette bord, lykkedes det forleden. Det er fra Bevan Funell i England og er et kaffebord – af og til også kaldet et captains tray. Det er af mørk eg og har nogle grimme ridser i overfladen – og virker i det hele taget noget forsømt . Vi har et spisestuearrangement fra Reprodux Bevan Funell ligeledes i mørk eg, hvor bordet har været udsat for både vådt og varmt og nu også trænger til en hjælpende hånd. Vi behandlede det i sin tid med bivoks, men der må mere til i dag.
Hvad kan du anbefale os at gøre ? Med venlig hilsen Helle
God aften. Husker som ung radiomekanikker i 60erne, var mange fjernsyn poleret/lakerede nøddetræ, de fik en tur af en brun masse ( konsistens som en tynd tandpasta). Selv gamle beskidte matte flader, blev som næsten ny. Fik det leveret af en møbelsnedker, som selv lavede det. Mon nogen kan have en idee om, hvad det kan have været. Hilsen John
Hej
Jeg har arvet en kamfertrækiste min far havde med hjem fra Kina sidst i 40erne. Jeg tror ikke mine forældre har behandlet den på nogen måde og jeg synes den trænger til lidt kærlig behandling men hvilken ? Venlig hilsen Lisbeth
Hej Lisbeth.
Jeg tror du vil blive tilfreds med at bruge blandingen med hvid vaselineolie og terpentin.
Mvh Carsten
Der skal rigeligt på, der kan ikke komme for meget for træet suger det som der er muligt. Lad møblet stå et par (nogle) timer og gentag så behandlingen så de områder der har suget mest også bliver dækket. Det skriver du i vejledningen, Men jeg forstår det ikke – lakerede møbler kan da ikke suge noget -? Har jeg misforstået noget?