Messing og pudsning.


I ’gamle dage’ når der skulle pudses, enten det så var sølv, kobber eller messing, var der jo nærmest kun ét middel BRASSO. Der skulle gnides og gnubbes og var der krinkelkroge havde det en formiddabel  evne til at gemme sig der. Jeg har altid været glad for gamle messingstager men må nok tilstå at pudsning ikke er min hobby. For ca. 15 år siden så jeg en dag i et supermarked et pudsemiddel som bare skulle smøres på, skylles af med vand og så lige tørres efter med en klud. Min første tanke var at der dog ikke var grænser for hvad reklameindustrien ville være bekendt at bilde anstændige mennesker ind for at få dem til at købe deres produkter (det er der heller ikke).
Jeg havde dagen før fået et par jugendstager der havde ligget et sted hvor det ikke kun var patina de havde, de var kort sagt møgbeskidte, irede og på kanten til det umulige, så jeg besluttede at give det nye vidundermiddel en chance, selvom jeg ikke troede på det. Kunne det ordne de stager, var jeg helt sikkert en ny kunde. Da dagens gøremål var overstået gik jeg i gang med mine stager, skyllede først det værste møg af i varmt vand (gerne meget varmt), smurte dem grundigt ind i substansen og ventede en 10 minutters tid i spænding før jeg skyllede dem igen under varmt vand, tørrede dem grundigt af med en klud. Stor var min forbavselse da jeg stod med den første stage i hånden, helt perfekt og nydelig – den anden ligeså. Jeg gik straks i begejstring i gang med alt hvad jeg havde af messing og blev ved til dåsen var tom. Med stor fare for at komme til at lyde som manden i en Cillit Bang reklame kan jeg kun anbefale midlet BISTRO, der kan købes i de fleste supermarkeder. 

Jeg vil dog lige indskyde gammelt  messing bestemt ikke skal pudses for enhver pris, det må gerne have patina, oftest er det tilstrækkeligt at vaske det af i sulfo og tørre det med en blød klud, medmindre det er anløbent.

Der findes også andre husråd til behandling af messing. Du kan f.eks bruge følgende opskrift som jeg har hørt mange benytter. Har dog ikke selv prøvet da jeg er glad for mit ’vidundermiddel’.

Man tager:

En skål/fad
Citronsyre (ca. 1 skefuld/l)
Lidt sulfo
Kogende vand
Læg messingen i blød ca. 5 min

Skyld af og tør med en blød klud

På bloggen Loppefund anbefaler en gørtler at bruge midlet Autosol som jeg med held har brugt (også i andre sammenhænge) hvis det er en ting der kræver rigtig pudsning, men gør det med nænsomhed, det er SÅ nemt at få pudset for meget.

Undervejs fandt jeg lige en side hvor der er samlet en masse tips og gode råd om, – ja, se selv

One thought on “Messing og pudsning.

  1. Hej

    Jeg skal have nogle nye messing stikkontakter til at ligne de gamle, er der noget I vil anbefale at forsøge med

    venlig hilsen
    Dorte Kjeldsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.