Sølv – det skal jo da desværre pudses.
Hvordan er det nu så lige man gør? Min egen opskrift er faktisk ret simpel. Jeg har flere ting jeg plejer at gøre, alt efter hvad det drejer sig om. Med stor fare for at gentage mig selv, så prøver jeg først med midlet Bistro. Emnet skylles i varmt vand, Bistro påføres og får lov til at sidde i 5- 10 minutter, derefter skylles med vand og poleres efter med en blød klud. Kan det ikke gøre det, bruger jeg midlet Autosol som dog har en lidt kraftig polerende virkning, så forsigtighed tilrådes. Det kan dog fortrinsvis bruges til emner der ikke har mange ’krummelyrer’, så bliver det svært at få midlet væk.
Jeg blev så lidt i tvivl og tænkte, jeg ville jo ikke skrive noget sludder: Kender jeg ikke en person der ved lidt om det, som jeg kan spørge – og det gør jeg jo rent faktisk.
Jeg ringer til Børge, som jeg jo ved har handlet med sølv i rigtig mange år. Hvis der er nogen der har et godt råd – så må det være her!
Her er de vises sten: Er det små emner – sulfo og ligge i blød natten over – derefter tandbørste og omhu. Det meste sølv tager patina af fedt, det bliver fjernet af sulfo. Her taler vi så om smykker og mindre objekter.
Kræver det en større indsats, så er det Autosol – med forsigtighed.
Børge kendte så ikke Bistro – men indvilliget i at prøve det. Hvis han siger god for det, så er det absolut et blåt stempel som ikke kan underkendes.
Opsummering: Prøv med sulfo hvis det er små emner. Ellers kan Bistro gøre det og er det slemt så prøv Autosol.
Lige nogle foto af en ret genstridig frugtskål – kun med Bistro. Min dovenskab og mangel på ihærdighed – prøv det, – skal der skrappere midler til, så gør det med forsigtighed. Er det bestik der er blevet lidt træt – er der en pudse klud fra Sterling der kan bruges til opfriskning, men ikke til svære ting.
Meget anløbet sølv (og med mange rester af gammel pudsekrem) kan vaskes.
Læg et stykke staniol i bunden af en opvaskebalje, fyld varmt vand fra hanen i så tingen dækkes, tilsat en spiseske krystalinsk soda pr liter vand + et par dråber opvaskemiddel.
efter 10-15 min. skylles sølvet i løbende vand. Gentag behandlingen hvis det ikke er blevet helt rent.
Til slut pudses med et pudsemiddel for at få glans i sølvet (Husk af vaske af efter pudsningen for at fjerne rester af pudsemiddel
Hej. Jeg henviser til din fine blog 🙂 alt står jo der omkring sølvtøj . Boligstylist Mikala Råe
Kære sølvtøjsejere.
I ‘Gamle Dage’, for ikke så længe siden, da var der adel til. Denne adel havde igennem århundreder erfaret, at når man spiste sin mad med sølvbestik og af sølvtallerkener, så blev man sjældent syg og meget ofte meget gammel.
I nyere tid, har alvorligt arbejdende forskere kunnet konstatere, at berøring ( ved madindtagelse ) af sølv, har vist en markant formindskelse af den del af bakteriefloraen i det menneskelige legeme, som betegnes som den skadelige. I nutiden er der ikke så mege adel, men sølvtøjet, som er meget lang tid om at blive slidt op, har vi da endnu. Der er dog det arbejdskrævende ved sølvet, at det skal holdes rent, for at kunne afgive de nødvendige sølvioner til munden.
Tidligere pudsede man. Nu ser det ud til at der er mange måder at “pudse” på. Jeg kender ikke dem alle. Men specielt een vil jeg på det kraftigste fraråde: nemlig den der foreslår brug sf aluminium, salt og kogende vand. Ved den proces sker der en ion vandring FRA aluminium TIL sølv, hvad der derefter kan ses som se strålende “pudsning”. Når nu man spiser med det “nypudsede” sølvtøj er der IKKE sølv, mem ALUMINIUM man indtager! Og aluminium i
hjernen er kendt for at fremme fremme Alzheimers og demens. Velbekomme.
jeg har 2 dråbe lysestager m guldbelægning… den ene er fin.Den anden er næsten grålig.. er der noget jeg kan gøre for at få den fin igen ?
Hej Sonja
Det er svært uden at have set dem/ haft dem i hænderne. Du er velkommen til at sende et foto af stagerne.
Tak.
var meget nyttig
Jeg bruger også metoden med vand, soda og aluminium, men vasker det grundigt i kraftigt sulfovand bagefter, denne metode er specielt skånsom mod gammelt totårnet sølv, som let pudses gennem. Vær opmærksom på at vandet ikke må være for varmt hvis det drejer sig om knive, da den kit som er inden i skaftet udvidder sig og skubber knivsbladet ud!!!! Bitter erfaring. skal der pudses glans og dybde i sølvet bagefter, er der ingen grund til at komme slibe/pudsemiddel på men lidt knofedt og et gammelt viskestykke og varmen fra dit arbejde og dine hænder gør underværker.