Skibsportrætmalere af F. Holm-Petersen

Jo, vi har altid været en nation af søfarende, vikinger, Tordenskjold, Peder Wessel og Poul Elvstrøm og Mærsk Møller. Derfor er det vel også naturligt at vi har haft rigtig mange marinemalere. Det ældste danske skibsportræt vi kender, er malet af Villum Hornbolt (1628 – 1668). Som titlen på bogen antyder, er der tale om portrætter af bestemte skibe, ikke blot malerier af Kronborg om styrbord, et senarie fra Svaneke Havn eller en Vesterhavsfisker i sydvest. Der er tale om malerier af bestemte og genkendelige skibe. Ofte er disse malerier lidt primitive i stregen så det væsentlige bliver netop det skib de forestiller og ikke malerens kunstneriske kvalitet, selvom der selvfølgelig også er mange virkelig fremragende malere imellem. I glansperioden var det ganske almindeligt, at der florerede disse malere i enhver havn, da mange sømænd gerne ville hjembringe et minde om de skibe de havde sejlet med.
Første gang jeg stiftede bekendtskab med begrebet var for efterhånden mange år siden,hvor jeg i et dødsbo bl.a. havde erhvervet mig en forholdsvis primitiv tegning af et skib. Alligevel syntes jeg tegningen var tiltalende og prøvede så at finde ud af hvem maleren kunne være. Det viste sig så at den var lavet af en af vores mere kendte marinemalere, Vilhelm Arnesen. Efter dateringen lavet i en alder af 14 år, hvor han havde gået nede på havnen og lavet skibsportrætter som han så solgte til sømændene for en krone. Jo, fortagsomhed i en tidlig alder har ofte båret frugt. Til min store forundring fik jeg så vidt jeg erindrer, 2500 Kr. for den, – så forrentningen har jo været ok.

Bogen er naturligvis centreret om perioden hvor det var de store imponerende sejlskibe som regerede på verdenshavene, der er mange fine illustrationer og et fint historisk indblik, – er interessen der er det bestemt nødvendig  og også underholdende læsning.

 

Relaterede links:

Skibsportrætmaler Jes N Ollesen, Sønderho.
Skibsportrætmaler: Ejnar S Olsen
Victor Qvistorff
Brodersen Samlingen.

 

2 thoughts on “Skibsportrætmalere af F. Holm-Petersen

    1. Jeg handler stort set ikke med bøger mere, men hjælper Skjold Antik med bogsalget – er der noget bestemt du søger, kigger jeg gerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.