Bogen om Henrik Swane

Henrik Swane

Henriks historie, af Lisbeth A. Rasmussen kommer hele vejen rundt om Henrik.

Jeg har altid været fascineret af fortællinger om menneskeskæbner, fortalt af personen selv. Det forunderlige ved at blive lukket ind i et andet menneskes indre univers og blive delagtiggjort i tanker, følelser og hændelser der har haft markant betydning for personens vej igennem livet, kan altid inspirere.At Henrik så er en farverig person som ikke giver køb på sine meninger om tilværelsen og omgivelserne, gør jo da ikke bogen mere uinteressant.

Bogen der er bygget op omkring artikler skrevet af journalist ved Holbæk Amts Venstreblad Lisbeth A. Rasmussen og bragt som en artikelserie i avisen, starter i Henriks barndom og beskriver hele livsforløbet indtil 2004.
Et kendetegn ved bogen er at journalisten har formået at komme bag facaden og ind til de meget personlige overvejelser og tanker Henrik har haft i gennem tilværelsen, ikke mindst i forbindelse med det meget kontroversielle emne, Henriks salg af 300 af faderen Sigurd Swanes malerier, det postyr det vakte i medierne, den efterfølgende dom og afsoning af straffen.
Jeg tror dog at Henrik ville foretrække fokus nu er på hans fremragende virke som fotograf og meget levende foredragsholder. Grunden til at jeg nævner det her er for at give et lille billede af den humoristiske side af Henrik (som jeg har haft som kunde i en del år). Han fortalte mig engang, at efter afsoningen i Horserød præsenterede han sig i en periode således: ”Henrik Swane, billedhugger – det har jeg dom for”.
Den livslange kamp for at finde sit kunstneriske ståsted i en familie der bestod af kunstnerisk meget markante og dominerende personer er så udmærket beskrevet, heldigvis munder det ud i en overbevisning hos Henrik om at han nu har fundet sit gebet i fotograferingen som han mestrer i hans helt egen stil. Alle hans foto er fremkaldt uden beskæring og redigering af nogen art, hvilket i dag ville få alle andre computerorienterede fotografer til at få et mindre nervesammenbrud, men fortæller så udmærket om hans kompromisløse fotokunst med hans elskede Leica kamera.

Henrik SwaneHenrik har i kraft af hans personlighed formået at vinde tilliden i det autonome miljø, således at han ofte har haft muligheden for at være i begivenhedernes centrum, hvor mediefolk ellers har været forment adgang, her under en aktion på Rundetårn.

Henrik SwaneEn passion for gamle radioer fra tiden som radioforhandler, har mundet ud i en samling på flere hundrede, her en ældre LL model der sagtens kunne være købt i min forretning.

Henrik SwaneEt meget betegnende foto fra Christiania hvor Henrik har fotograferet en del, selvom foto forbudt skiltet taler sit tydelige sprog. Også her er Henrik accepteret.

2 thoughts on “Bogen om Henrik Swane

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.