Ib Just Andersen (1884-1943)


Just Andersen startede sin karierre som billedhugger og fortsatte sin uddannelse både på maler og billedhuggerskolen på Kunstakademiet i København, derefter blev han uddannet som sølvsmed.Hans nære venskab med kunsthåndværkeren Mogens Ballin skaffede ham sit første store arbejde, et kobberalter til  den katolske Sakramentkirke, som det tog 4 år at færdiggøre.De 400 kobberplader blev afleveret i 1918 hvor Just Andersen så etablerede sit eget firma sammen med sin kone Alba der var ciselør.Idag er han nok mest kendt for opfindelsen af  diskometallet som han havde en stor produktion af, dermed bragte han kunsten ud til en befolkningsgruppe der ikke kun bestod af en eksklusiv elite, også mennesker med almindelig indkomst havde mulighed for at erhverve hans velkendte figurer og andet kunsthåndværk.

6 thoughts on “Ib Just Andersen (1884-1943)

 1. Hej
  Er der nogen der kender til om der findes nogle kataloger eller opslagsbøger som gengiver Just Andersen’s forskellige værker. De er jo alle nummererede, men det kunne være rart med et samlet opslagsværk.
  sn

 2. Jeg har søgt efter den ønskede fortegnelse i årevis, men ikke kunnet finde den.
  Kunstindustrimuseet har en stribe kataloger, men ikke komplet.
  Det er gennem tiden lykkedes mig at samle ca 500 sider kopier, men heller ikke komplet.
  HUsk på produktionen har spændt vidt- Bl.a.:
  Litografier,
  Tuschtegning,
  Oliemalerier,
  Terracotta,
  Keramik,
  “Nexø”sten,
  Guld,
  Sølv,
  Bronce,
  Let bronce,
  Tin
  Disco.
  Der er efter min erfaring kun det at gøre, at begrænse sig i sin samling, da produktiomen er så stor og vidtforgrenet.

  Poul

 3. Enig med Poul Hvid-Jensen. Jeg har også kun kunne samle kopier af diverse brochure mv. i Kunstindustrimuseets ejerskab. Det er synd og skam, at der ikke findes oversigt over alle Just Andersens frembringelser. Hans arbejde for GAB er mig bekendt heller ikke klarlagt, selvom visse oplagte designs tilskrives ham af auktionshusenes eksperter, men det kan være en af jer kender til en oversigt over GAB-produktionen og særligt designerne bag? Nu vi er ved art deco metalgenstande i Skandinavien særligt Danmark, ligger I inde med info om, hvem der stod bag Tinos? Det er nærmest umuligt at finde noget om dette brand, der trods alt nyder ganske fine priser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.