Kay Bojesen Design er tidløst

Kay Bojesen design

Kay Boyesen Design er uløselig forbundet med hans herlige træfigurer.

Kay Boyesen’s (1886-1958) kunstneriske virke spændte dog langt bredere. Han var oprindelig uddannet som sølvsmed hos Georg Jensen og havde i flere perioder eget sølvsmedeværksted, ligesom han var ansat som kunstnerisk administrator hos Bing & Grøndahl. Han arbejdede i mange materialer, designede spisebestik, børnemøbler, dukkevogne, brugsting i træ som skåle og fade, ja keramik var ham heller ikke fremmed.
En del af grunden til specielt hans træ figurers stadige popularitet ser jeg som et udslag af hans om jeg så må sige, ”upolitiske” design.

Man kunne købe hans herlige figurer uanset om man var velhavende, eller måske ikke havde de store midler til rådighed. Politisk observans blev ikke på nogen måde udtrykt, så de kunne roligt købes uden at man af den grund blev sat i bås.
At det barnlige sind stadig var intakt hos designeren bevidnes af at langt de fleste frembringelser oprindelig var tænkt til glæde og fornøjelse for børn. De skulle befinde sig i et par små hænder der udforskede formen og fik fantasien stimuleret af farver og funktion, uden tanke for voksenverdenens drabelige problematikker.
Signalet der blev sendt med figurerne var en nærmest lidt barnlig naiv glæde ved tilværelsen, at man måske ikke burde filosofere så voldsomt, men blot kunne glædes og begejstres over tingen (tilværelsen) som den nu var.
– Mon ikke det er netop den egenskab som nu fascinerer det voksne publikum?
At figurerne i dag befinder sig i en position højt oppe på en hylde eller på et designer møbel uden for rækkevidde af små barnehænder, tror jeg bestemt havde ærgret Kay Boyesen.
På den anden side ville han jo så have kunnet glæde sig over den tidløse popularitet hans livsbekræftende figurer stadig har.

Mere information om hans mangesidige virke kan sagtens findes:
På danskmøbeldesign.dk fortælles lidt om baggrunden for hans virke.
En side fra en inkarneret Kay Bojesen samler.
Dem er der en hel del af, også kaybojesensamler.dk
Er det specielt dyrefigurerne, er der en del på kaybojesendyr.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.